Dziś uczniowie klasy 1. mieli okazję doskonalić umiejętność spostrzegania świata za pomocą wzroku, słuchu, dotyku, smaku i węchu. Zajęcia z wykorzystaniem jedzenia to doskonała okazja do rozwijania zmysłów u dzieci. Poprzez zabawę, eksperymentowanie z teksturami, smakami, zapachami, dźwiękami i kolorami uczą się rozumieć otaczający je świat i dobrych nawyków żywieniowych, a także rozwijają swoją wyobraźnię oraz kreatywność.
Na początku zajęć uczniowie zwrócili uwagę na wygląd jedzenia. Rozróżniali kolory i kształty, starali się dostrzec różnice między przyniesionymi owocami i warzywami. Następnie mogli ich dotknąć i porównać. Kolejnym krokiem było zachęcenie dzieci do tego, aby zamknęły oczy i odgadywały tylko po zapachu, z jakim owocem lub warzywem mają do czynienia. Na koniec spróbowały wszystkich przyniesionych rzeczy, zwracając uwagę na odgłosy, jakie towarzyszyły im w trakcie jedzenia. Był to dzień pełen nowych smaków, zapachów i przede wszystkim dobrej zabawy.